top of page

Konceptet

Konstuniversitetets nybyggnadsprojekt

Konstuniversitetets nybyggnadsprojekt

Konstuniversitetet kommer i framtiden att fungera på en del av det växande Sörnäs campus som fungerar som mötesplats för undervisning i konst, teater och dans. Musikundervisningen koncentreras till Tölö campus. Konstuniversitetets campus omfattar cirka 2 100 musik-, bildkonst-, teater- och dansstudenter och universitetet fungerar som arbetsplats för hundratals lärare och forskare. Konstuniversitetet grundades år 2013 och består av Bildkonstakademin, Sibelius-Akademin och Teaterhögskolan.


Att förutspå utvecklingen och förändringar i inlärningsmiljön även inom en relativt kort framtid är en omöjlighet. Konstuniversitetets verksamhet är mycket mångfasetterad, ligger i tiden och svarar på samhällets förändringar. En byggnads livscykel är ändå alltid tiotals, till och med hundratals år. Följaktligen är anpassningsförmågan i detta projekt särskilt betonad och planeringens centrala utgångsläge att förverkliga ett så flexibelt utrymme som möjligt.


Anpassningsförmågan säkerställs på olika nivåer och delområden. Det viktigaste är flexibiliteten i stor skala. Konceptets dimensionering och struktur är utformade på ett sätt som möjliggör gruppering och placering av olika utrymmen. Våningsplanen är klara och konsistenta så gränserna mellan olika verksamheter lätt kan flyttas och modifieras. Bärande fasader och få bärande strukturer underlättar modifieringar. Interna trafikleder, såsom huvudhissar och -trappor, är optimalt placerade för funktionalitet. Nybyggnadens rumshöjd är på den första våningen sju och på varje övre våning fem meter. Höjden möjliggör de olika utrymmesgrupperingarnas fria placering i hela byggnaden och garanterar tillgången till naturligt ljus långt in i byggnadens centrala delar.

Stadsbilden

Konstuniversitetets nybyggnad kompletterar Sörnäs strandvägs historiska stadsbild. Traditionella industriella byggnader får en modern tolkning. Den minimalistiska skulpturala arkitekturen stöder konstuniversitetets identitet och ger byggnadens rika innehåll utrymme och synlighet.
Den röda tegelbeklädda byggnadsmassan har öppnats upp med hjälp av arkaiskt enkelt placerade fönster. Stilen och skalan följer modellen för den traditionella industrimiljön men lämpar sig samtidigt för sitt nya användningsändamål. Fönstren glasas med uniforma glaselement och passas in med hjälp av enkla detaljer som betonar det skulpturala intrycket. På gårdssidan får nybyggnadens fasader en rappad yta. På den rappade ytan kan skolan förverkliga egenproducerade muralmålningar.

Inlärningsmiljön

Arbets- och inlärningsmiljön skapas av verksamhetskulturen och dess relaterade nyckelfaktorer. Gemensamma politiska och pedagogiska tillvägagångssätt är sociala faktorer. Virtuella faktorer, så som till exempel teknisk utrustning och faciliteter, kompletterar verksamheten. Anpassningsbara utrymmen, möbellösningar och den omgivande servicestrukturen är fysiska, för byggprojektet konkreta faktorer.


Indelningen i zoner ger byggnadens utrymmen och verksamhet struktur. Den första våningens entréhall, utställningslokaler, café och bibliotek är på ett inbjudande sätt i direkt kontakt med omvärlden. Det finns en anslutning till den intilliggande Teaterhögskolans fastighet. Den allmänna zonen fortsätter till den andra våningen, där det också finns delade undervisnings- och mötesutrymmen. Den andra ingången är från gården, vilket i byggnaden skapar en rutt liknande en huvudgata. Från det offentliga området har man genom tillträdeskontroll begränsad tillgång den interna gemenskapen. Faciliteterna som stöder interna möten fungerar som en övergångszon från de offentliga områdena till de mer privata. De utrymmen som tjänar fokuserat team- och individuellt arbete ligger naturligt placerade i de inre zonerna, de lugnaste och mest avlägsna delarna av byggnaden.

Gemenskapen är den centrala utgångspunkten för utrymmeslösningarna. Det centrala utrymmet som binder samman våningarna utgör byggnadens hjärta. I detta ljusa centrala utrymme, den mest trafikerade delen, finns de öppna utrymmena för möten. Utrymmenas karaktär kan variera från caféliknande till ett öppet arbetsutrymme eller till och med ett bibliotek.


Struktur och husteknik

Strukturens och husteknikens ändamålsenliga grundläggande lösningar stöder funktionalitet, anpassningsförmåga och hållbar utveckling. Nybyggnadens klara byggnadsstomme görs i första hand av på plats gjutna stålbetongsstrukturer. Det i den översta våningen belägna maskinrummet är konstruerat på ett sådant sätt, att husteknikens rutter är så ekonomiska, omfattande och anpassningsbara som möjligt, i byggnadens samtliga utrymmen. Lösningarna rörande strukturerna och hustekniken beskrivs närmare i egna redogörelser.

 

Fastighets Ab Helsingfors Ekogatan 5 byggnad har beviljats LEED® Gold -miljöcertifiering.

Omfattning
Den äldre delen 1801 brm²

Den nyare delen 10787 brm²

Sammanlagt 12588 brm²

BYGGNADSUPPGIFTER

Ägare

Veritas Pensionsförsäkring

Byggherre

Fastighets Ab Helsingfors Ekogatan 5

KVR-Entreprenör

Lujatalo Oy

Arkitektplanering

Arkkitehtitoimisto JKMM Oy

Konceptet
Stadsbilden
Struktur och husteknik
Inlärningsmiljön
Omfattning
BYGGNADSUPPGIFTER
bottom of page